't Bruùdje van de Broeder

Flyer Meer dan 100.000 mensen genoten medio jaren vijftig van de Venlose operettes van Sjir Titulaer. Oude tijden herleven. Het Venloos Operette Gezelschap bracht 6 en 7 maar in Theater de Maaspoort opnieuw een (luchtige) operette in dialect: 't Bruùdje van de Broeder.

't Bruùdje is een bewerking van 'La Poupée' van Edmon Audran uit 1896. Kosten noch moeite zijn gespaard om een topproductie van te maken. Decors en kostuums zijn een lust voor het oog. Een ervaren regisseur (Frans Meeuwis) en dirigent (Piet van der Sanden) en choreografe Dorris Titulaer zijn ingehuurd, evenals puike solisten: Mirthe Kuipers, die onlangs schitterde in de Blerickse revue, en Marc van den Eertwegh, ster uit de Maastrichtse 'Kapitein van Köpenick'. Voor de muzikale begeleiding zorgt het bekende Tegels Symphonie Orkest.

Het verhaal

Lancelot is novice in een arm klooster. Hij wil monnik worden, maar dat is niet naar de zin van zijn oom, baron van Chantarelle, die hem zelfs dreigt te onterven. Trouwt hij echter, dan wacht hem een vorstelijke beloning. Laat nu een poppenmaker juist bedrieglijk goed nagebootste vrouwelijke poppen aanbieden! Dat brengt de kloostergemeenschap op het idee om Lancelot zo'n pop als bruid aan oomlief te laten voorstellen, het geld voor het klooster op te strijken en toch monnik te worden. Als hij na gedane zaken met de poppenbruid terugkeert in het klooster, leidt dit tot grote verwarring en opwinding.

't Bruùdje van de Broeder is een luchtige operette met een ingenieuze maar toch ook zorgeloze intrige en aanstelijke muziek.